Je nieuwsbrief

Zó springt jouw nieuwsbrief eruit!

De nieuwsbrief of E-zine heeft over het algemeen een wankele reputatie. Ook bij mij.
Hij is bedoeld om nieuws te brengen, maar anders dan je ochtend- of avondkrant. Ook hier is nieuwswaarde echter het bindmiddel tussen jouw bedrijf en je abonnees. Relevante informatie dus, waarmee je lezers verder helpen het doel is.

De nieuwsbrief wordt echter vaak ingestoken als verkoopkanaal en daarmee stel jij je bedrijf tot doel in plaats van je lezers. Zij ontvangen drie halve tips, speldenprikjes, en vervolgens het aanbod om die andere helft, en meer, te ontvangen tegen betaling. 

Heb je een aanbieding, dan mag je dat van mij ook rustig tussendoor nog eens onder mijn neus wrijven. Vaak raakt het namelijk op de achtergrond door de drukte van alledag, terwijl ik het soms best een interessant aanbod vind. Ik weet dat veel collega-ondernemers hetzelfde hebben.
Maar iedere keer speldenprikjes die enkel bedoeld zijn om in te gaan op het aanbod, daar maak je mij niet blij mee. En een ander ook niet.

Ik spreek regelmatig ondernemers die geen nieuwsbrief hebben. Ze durven niet, weten niet hoe en zeggen dat hun doelgroep niet zit te wachten op nog een nieuwsbrief. Of ze zijn bang dat ze teveel kennis weggeven.
Als je je nieuwsbrief echter goed insteekt, legt hij je geen windeieren. En dan heb ik het over meer dan ‘meer klanten.’

‘Waarom zou ik een nieuwsbrief beginnen?’

 1. Omdat je wat te melden hebt. Inkopper? Nou, veel ondernemers vinden dat ze niets te melden hebben. Onderzoek het eens goed, want wanneer je echt niets te melden hebt kun je je afvragen wat je aan het doen bent.
  Slinger je boodschap de wereld in. Er zijn altijd mensen die je ermee helpt, hoe klein je niche ook is. 
 2. Omdat je gemakkelijk je expertise laat zien aan een groep die echt interesse heeft in wat jij te melden hebt.   

 3. Omdat je zo goed kunt onderzoeken wat er speelt in je doelgroep. Daar haak je gemakkelijk op in.

 4. Omdat je zo gemakkelijker klanten werft. Mensen hebben een aantal ‘contactmomenten’ nodig om te bepalen of jij de juiste bent om bij aan te kloppen. Klanten zijn kritisch en steeds minder honkvast. Jij wordt geselecteerd op de inhoud.

 5. Omdat het goed is relevant te zijn voor je doelgroep. Je nieuwsbrief is een prima meetinstrument. Heb je veel uitschrijvingen of zie je dat hij nauwelijks geopend wordt? Dan mis je relevantie en moet het roer om.

 6. Omdat je abonnees je potentiële klanten zijn. Met je nieuwsbrief haal je ze dus heel dichtbij.

‘Heb je een goede nieuwsbrieftip voor me?’

Je leest overal dat je een mooi gratis aanbod nodig hebt om inschrijvingen te krijgen. Dat je je nieuwsbrief op een vast tijdstip versturen moet. Dat hij kort moet zijn.
Hier volgen 5 tips die je minder vaak hoort.

 1. Heb jij een blog? Koppel je nieuwsbrief hieraan. Zo heb je 2 vliegen in een klap 
 2. Behandel je abonnees als VIP’s. Heb je een aanbieding? Maak hem lucratiever voor hen. Zij hebben namelijk de moeite genomen je nieuwsbrief te lezen en geven reacties waar jij wat aan hebt. Zij zijn bovendien potentiële klanten. Zorg dat ze voelen dat ze op de eerste rij zitten
 3. Doe eens wat anders. Mijn abonnees ontvangen geen nieuwsbrief. Zij zitten echt op de eerste rij: ze ontvangen een magazine, Van Vondel txt megazine, waarin ik elke maand een thema behandel vanuit verschillende invalshoeken 
 4. Stel eens een vraag. Ga eens na waaraan je abonnees behoefte hebben of vraag hun mening
 5. Geef kennis weg. Je geeft zelden teveel en wat je abonnees ermee doen is nooit op het niveau waarop jij het doet. Sterker: zij ontdekken dat het best nog ingewikkeld is… en kloppen alsnog bij jou aan. Jij weet er namelijk alles van. Jij kunt dus helpen.

Ten slotte geef ik je wat schrijftips voor een knetter van een tekst, zodat je ook met het schrijven van je nieuwsbrief goed uit de voeten kunt. In het artikel vind je verschillende links naar andere artikelen die relevant zijn voor een aantrekkelijke tekst.

Succes met je nieuwsbrief!

Oh, en twijfel je ergens over? Klop dan eens aan met je vraag. Veel advies tover ik namelijk gratis uit mijn hoed ;-).

Eventueel…

Een nieuwsbrief neemt een paar uren per keer in beslag. En inspiratie. En goede onderwerpen. Net als je blog.
Heb je daar moeite mee?
Wil jij je nieuwsbrief zelf verzorgen, dan is de masterclass iets voor jou.
‘He, maar die gaat toch over bloggen?’ hoor ik je zeggen. Yep, maar na deze masterclass heb je ook je nieuwsbrief al bijna helemaal voor elkaar.
Is het teveel werk of blijf je ermee stoeien? Besteed het dan uit via een voordelig abonnement, want ook hier geldt: wat voor je blog kan, is ook mogelijk voor je nieuwsbrief
Natuurlijk heb je de vrijheid om te kiezen.


Interessante blogonderwerpen:

Marketingtrend anno nu
Doelen stellen die wél werken
6 Tips voor een Lekker Leesbare Tekst
Je geeft te weinig kennis weg! 
Je conversie verhogen met de juiste woorden: een lijst met honderden actieve woorden

Blog & contentmarketing


Esther van Vondel

VERKOPEN BEGINT BIJ JE BOODSCHAP, OMGEZET IN WOORDEN. EN ACTIE OM DIE BOODSCHAP ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN BIJ DE JUISTE MENSEN Neem contact op via 06 54 94 39 62 of info@vanvondeltxt.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Telefoonnummer

06 - 54 94 39 62

E-mailadres

esther@vanvondeltxt.nl

KvK nr. 56469128
btw-nummer NL193104271B01

Algemene Voorwaarden tekst- en contentmarketingbureau Van Vondel txt 

Volg Van Vondel txt op:


Deze website maakt gebruik van cookies, enkel om algemene, niet-persoonsgebonden statistieken bij te houden. Bekijk ook de privacyverklaring.

Gastblogger op:

Frankwatching