schrijven met pen en papier

Je beste tekst ontstaat met pen en papier

Handmatig schrijven ouderwets en moeilijk? Juist niet!

Mijn dochter werkt met de iPad op de middelbare school en tikt haar aantekeningen en huiswerk. In Finland wordt handmatig schrijven zelfs afgeschaft binnen het onderwijs en worden schrijflessen vervangen door typelessen. Ik vind dat jammer en onverstandig, omdat het letterlijk oppennen je meer brengt dan wanneer je typt.
Wanneer ikzelf echt wil scoren met mijn boodschap, met een moeilijk stuk tekst bezig ben of voortdurend vastloop, pak ik pen en papier om te schrijven. Het werkt en dat is niet vreemd, want handmatig schrijven helpt mij op meerdere niveaus.

Het is bovendien de beste tip die ik jou kan geven als je wel (zo’n beetje) weet wat je schrijven wilt, maar het toch niet goed uit je vingers komt.

Tekst schrijven met pen en papier…

haalt de crea bea (beo) in je naar boven

Heb jij steengoede tekst nodig? Schrijven met pen en papier haalt je beste zinnen en ideeën naar boven. Dat komt door de traagheid van het schrijven en het feit dat je de letters niet hoeft te zoeken. Die vloeien automatisch uit je pen. Dat geeft jou meer tijd om na te denken tijdens het schrijven, waardoor je ideeën zich verder kunnen vormen, jij beter op je woorden komt en je zinnen formuleert, waarmee jij precies vertelt wat je wilt zeggen. Je drukt je beter uit.

Het Platform Handschriftontwikkeling zegt zelfs dat je door het schrijven met de hand sneller bij je emoties komt. Die emotie breng je gemakkelijker over en dat is de laatste jaren steeds belangrijker geworden in zakelijke tekst. Denk bij voorbeeld aan storytelling.

Het is bovendien wetenschappelijk bewezen, dat je met het schrijven met pen op papier meer gebieden in je hersenen activeert. Je linker- en rechterhersenhelft worden gestimuleerd om samen te werken. Je spreekt je creatieve én je cognitieve brein aan, waardoor je wat je kent/weet samenvoegt met creativiteit. En dat helpt jou aan een beregoede tekst.

brengt je sneller in de flow van het schrijven

Handmatig schrijven bevordert bovendien je concentratie, waardoor je beter in de flow van het schrijven komt en blijft: eenmaal aan het schrijven, blijf je zonder hinderlijke haperingen doorgaan. Nadenken en schrijven gaan immers hand in hand. Dat zorgt dat jij een ijzersterke tekst krijgt.

ontspant

Juist als de tekst essentieel of de boodschap moeilijk is, verkramp je gemakkelijk. Schrijven met pen en papier ontspant door de beweging, de concentratie en de traagheid van het oppennen. En ontspanning helpt je aan een tekst die doet wat ie moet doen.

bevordert het leren, dus het onthouden

Moet jij je tekst onthouden? Een pitch, speech of presentatie? Noteer je tekst met de hand. Het stimuleert de opname van je woorden in je geheugen. Een goede reden om je pitch of presentatie op te pennen, naast het feit dat je tekst staat als een huis.

Met pen en papier schrijven: wil jij er echt het allerbeste uit halen?

Schrijf in je basisschoolhandschrift. Yep, je leest het goed: aan elkaar, zoals je vroeger hebt geleerd. De clou zit ‘m in de vloeiende bewegingen en het aan elkaar schrijven van de letters tot woorden. Ja, dat is vermoeiend, maar… je begrijpt me inmiddels wel, vermoed ik.

Je tekst opstellen op je pc of laptop is gemakkelijker en als je typevaardigheid in orde is, gaat het ook sneller. Toch nodig ik je uit om je moeilijke tekst eens handmatig op te stellen. Je zult het verschil merken tussen met pen en papier werken of vanachter je pc op laptop je tekst schrijven.

 


Interessante blogonderwerpen:

Een tekst die je boodschap goed overbrengt kan niet zonder…
Klantgericht schrijven: ‘jij’ in plaats van ‘wij’
Het gevaar van korte tekst
Bestseller content – zo levert het je meer op
5 Valkuilen in je tekst die je verkoop om zeep helpen

Was deze informatie belangrijk voor je en wil je er verder mee geholpen worden?
Dan hebben we iets speciaals voor je. Of doe het liever zelf? Ook dat namelijk kan.

 

Copywriting | commerciële tekst


Esther van Vondel

VERKOPEN BEGINT BIJ JE BOODSCHAP, OMGEZET IN WOORDEN. EN ACTIE OM DIE BOODSCHAP ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN BIJ DE JUISTE MENSEN Neem contact op via 06 54 94 39 62 of info@vanvondeltxt.nl

Comments (8)

 • Schrijven met pen heeft nog een voordeel: als je je geschreven tekst overtypt op je PC, herlees je hem alsof hij nieuw is. Je redigeert hem als het ware automatisch. Ik breng dan soms nog correcties aan.

 • Leuk onderwerp. Gek genoeg heb ik niet de ervaring dat ik met handschrijven creatiever ben dan met de pc.

  Misschien komt dat mede doordat ik moeiteloos typ (kan al sinds mijn 13e blind typen), zodat de ‘daad van het opschrijven’ nauwelijks een drempel of afleiding vormt tussen de zin in mijn hoofd en die op ‘papier’.

  Bovendien vind ik het een groot voordeel van een tekstverwerker (wie gebruikt dat woord nog?) dat je tot in het oneindige kunt schuiven met blokjes tekst. Met het ordenen van die stukjes tekst orden ik vaak ook mijn gedachten.

 • Hoi Hans,

  Wat goed dat jij nooit belemmerd wordt in het schrijven vanachter het scherm. Ikzelf moet er af en toe echt achter weg.
  De creativiteit zit ‘m juist niet in de snelheid van het schrijven, maar in het feit dat je met handmatig schrijven verschillende hersendelen activeert. En door de traagheid van het schrijven denk je onderwijl beter na over wat je schrijven gaat. Daar zit de clou.
  Voor mij werkt het praktisch altijd. Ik houd jou sprekende bij met typen (2 typediploma’s, 7 jaren pianoles en 15 jaren management assistente), maar door de snelheid ben ik nog weleens de draad kwijt. En door de mogelijkheid om gemakkelijk te schuiven met tekst raak ik uit de flow.
  Deze manier van schrijven werkt voor veel mensen, maar ook hier geldt weer: er zijn altijd uitzonderingen op die regel. Iedereen is anders :-).

  Vraagje: heb jij het weleens geprobeerd, schrijven met pen op papier?

  Fijne dag, Hans!
  Esther

 • Ontzettend leuk item Esther. Ik doe mijn research voor artikelen altijd met pen en papier. Waarom? Omdat ik dan kan zoeken op de laptop en direct items kan noteren. Wel heb ik altijd een word pagina open staan om websitelinks te kunnen plakken en bronnen te kunnen kopieëren voor toevoeging in de artikelen bij het uitwerken op de laptop. Ik vind dat nog steeds fijn en met recht het blijft beter hangen. Ook heb ik de ervaring net als Peter dat ik later bij het intypen pas echt het artikel opstel en vorm geef.

 • Hallo Janneke,

  Dus met pen en papier schrijven werkt bij jou ook prima?
  Je hebt een leuke aanvullende tip: plak links in een wordbestand, zodat je deze later gemakkelijk integreert in je digitale stuk.
  Dank je wel daarvoor!

  Fijne dag.
  Esther van Vondel

 • Esther, ik heb heel vaak in de trein zitten werken aan de opzet van artikelen. Gewoon met pen en blocnote. Het is voor mij een goede idee om ideeën te genereren en enigszins presentabel te maken, maar het echte schrijven doe ik veel liever achter het toetsenbord. Ik geloof niet dat het veel verschil had gemaakt wanneer ik datzelfde werk direct achter een beeldscherm had gegenereerd.

  Wat ik bij ingewikkelde onderwerpen wel eens doe, is gebruikmaken van een mindmap. Eigenlijk niet meer dan een grafische weergave van je gedachten en de verbanden tussen ‘gedachte-elementen’. Doordat het op papier staat en je het voor je ziet, krijg je meer overzicht en dat kan helpen om de elementen te ordenen. Mindmappen kan op papier en op het scherm. Op de PC gebruik ik al heel lang Freemind.

  Flow is belangrijk ja. Daarom moet je denk ik een methode kiezen die je zo min mogelijk afleidt bij het uitdrukken van wat zich in je hoofd afspeelt. Voor sommigen zal dat papier zijn, voor anderen het beeldscherm, voor weer anderen een dictafoon.

  Belangrijk voor schrijvers in de creatieve fase is het onderdrukken van de ‘eindredacteur’ in je: de neiging om de tekst meteen netjes op papier/scherm te willen zetten.

 • Hoi Hans,

  Schrijven met pen en papier zal niet voor iedereen werken. Voor velen wel merk ik aan de reacties. Mindmappen helpt om je boodschap goed uit te werken inderdaad.
  Je laatste opmerking is een uitstekende tip om in de flow van het schrijven te blijven: schrijf zonder te kijken of je verhaal al helemaal loopt, de zinnen kloppen en de woorden goed geschreven zijn.
  Dank je daarvoor!

  Vriendelijke groet,
  Esther

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Telefoonnummer

06 - 54 94 39 62

Postadres

Tulpenstraat 105
7004 DH  Doetinchem

esther@vanvondeltxt.nl

KvK nr. 56469128
btw-nummer NL193104271B01

Algemene Voorwaarden tekst- en contentmarketingbureau Van Vondel txt 

Volg Van Vondel txt op:


Deze website maakt gebruik van cookies, enkel om algemene, niet-persoonsgebonden statistieken bij te houden. Bekijk ook de privacyverklaring.

Gastblogger op:

Frankwatching