
Oneliner nodig? Zo creëer je er een die resoneert
Creatief met tekst voor een glasheldere boodschap die blijft hangen
Je leest de mooiste quotes, zinspelingen en nieuwe woorden. Ze resoneren en blijven hangen en jij vraagt je af: ‘Hoe komen ze erop?’ Vaak is de oneliner spelenderwijs gevormd. Slechts een enkele keer is hij uit een mouw geschud. Soms is er een denk- en ontwerpproces aan voorafgegaan, bij voorbeeld bij het reclamebureau. Maar met een beetje ruimte voor creativiteit ontwikkel jij je eigen oneliner. Of oneliners.
Wat is een oneliner precies?
Een oneliner bestaat uit een zin (twee mag, maar zorg dat hij bondig blijft) en vertelt je boodschap helder en vaak met een kwinkslag. Hij zet aan tot nadenken, heeft humor of neemt stelling. En hij is raak!
Een gezegde of uitdrukking valt onder de oneliner. Uitspraken van beroemdheden vallen eronder. Denk aan ‘Ich bin ein Berlinker’ (J.F. Kennedy), ‘When life gives you lemons, make lemonade’ (Marilyn Monroe) en ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’ (Johan Cruijff).
En nu jij
Stel, je hebt een pakkende kop nodig voor een uitnodiging, een aanbieding of een ander stuk tekst dat absoluut gelezen moet worden!
Of je bent simpelweg op zoek naar een aanstekelijke pay-off. Dan kom jij het liefst ook met zo’n prachtige oneliner die in een keer je boodschap mooi samenvat of het resultaat als een huis neerzet. Of duidelijk stelt wat jouw bedrijf doet. En voor wie. En waarom. Eentje die mensen onthouden en die ze direct koppelen aan jouw bedrijf.
Schrijven lijkt een kwestie van de juiste tijd voor het juiste idee, het integreren van schrijftechnieken, een goede invalshoek en correct taalgebruik. Maar wil je echt opvallen, dan is geen enkele dosis creativiteit te groot!
Wil jij een aanstekelijke kop boven je uitnodiging, een call to action die blijft hangen, een treffende zin die resoneert of pay-off onder je bedrijfsnaam?
Dan heb je hier wat tips hoe je in een creatieve flow komt.
Belangrijke tip bij het verzinnen en doorontwikkelen van een oneliner
Het komt je, zeker in het begin, zelden aanwaaien. Heb dus geduld met jezelf en kauw een tijdje op je idee. Houd bovendien oren en ogen open. Vaak heb je, soms na lange tijd, ineens die inval! Onder druk wordt niet alles vloeibaar immers. Creativiteit laat zich moeilijk sturen.
Ikzelf sta vaak onder de druk van een deadline, maar ik put uit een enorme voorraad taalkennis en creativiteit met mijn bijna 30 jaren schrijfervaring met Loesje-achtige teksten. Bovendien heb ik zo mijn systemen om in die flow te komen.
Spelen met woorden
Nieuwe woorden ontstaan door met bestaande te spelen. Schrijf je woord of woorden op en ga husselen. Verzin synoniemen en speel ermee.
Een voorbeeld van een oneliner waarin ik met woorden speel
Voor een administratiekantoor ontwikkelde ik de pay-off.
Hun onderscheidend vermogen bestond uit de combinatie van grondig/correct, professioneel en persoonlijk. Deze woorden voegde ik samen tot ProPer, één woord waarin al hun kernwaarden in terugkomen.
Op dezelfde wijze kwam ik aan ‘mannieren’ (mannen manieren), ‘geweldeloos’ (ik vind het woord ‘geweld’ niet passend in ‘geweldig.’ Door ‘ig’ te vervangen door ‘loos’ haal ik de lading eraf), ‘werktwoorden’ (werkwoorden die de lezer aan het werk zet) en ‘chaotisme.’
Waarschuwing: op deze voorbeelden rust copyright. Wil je een van mijn oneliners gebruiken, vraag dan toestemming.
Je kunt ook spelen met woorden die een dubbele betekenis hebben. Woorden als ‘oplossen,’ ‘delen,’ ‘verhouding’ en ‘blikopener’ zijn prachtig te gebruiken voor een zin met een dubbele betekenis. Je gebruikt hem een keer of herhaalt hem.
Vervang een woord door zijn synoniem en maak zo je boodschap haarscherp:
‘sommige heren…’ wordt ‘hier en daar een heer…’
Vervang een voorzetsel in een woord:
‘ophalen’ wordt ‘afhalen,’ ‘behalen,’ ‘uithalen,’ ‘inhalen,’ enzovoort.
Of vervang een woord door precies het tegenovergestelde.


Spelen met zinnen
‘Wij vinden onweer een machtig mooi verschijnsel. Ach ik weet niet, het begint wel flitsend, maar het eindigt altijd met gedonder,’ Herman Finkers.
Een paar voorbeelden
Geef een glasheldere of juist een iets andere betekenis aan een woord. Of aan een bestaande uitdrukking, een die praktisch iedereen kent.


Maak je een campagne? Maak dan een serie van oneliners.
Voor de campagne van de bloemist om de hoek:
Een grapje op de juiste toon op het juiste moment pakt altijd.
Dit soort zinspelingen komen vaak naar voren in een gesprek, doordat je iets verkeerd verstaat of in een melige bui. Is je creatieve flow eenmaal op gang, dan schud je soms de ene na de andere leuke tekst uit je mouw.



Of wees bloedserieus en zet mensen eens flink aan het denken…

Tot slot
Speel met taal. Zoek uitdrukking, spreekwoorden en woorden of formuleringen die iedereen kent en speel ermee.
Houd een brainstormsessie met medewerkers of collega’s. Ikzelf schrijf dit soort teksten al sinds eind jaren ’80 en lang niet altijd alleen. Het heeft mij en mijn vriendinnen vaak buikpijn van het lachen bezorgd.
Succes met je besmettelijke (= aanstekelijke) oneliner!
Immers: tekst gericht is klant geraakt (pay-off van Van Vondel txt).
Meer inspiratie nodig? Wellicht vind je het in deze gouwe ouwe…
Hoewel ik door drukte de laatste tijd minder actief ben, vind je meer van bovenstaande teksten op mijn twitter- of facebookaccount.
Wil jij je oneliners en pay off zelf creëren? Je eigen teksten schrijven? Doe het dan goed en zorg voor een professioneel, aantrekkelijk visitekaartje in elke uiting die je doet. En dat kun je laagdrempelig leren…
Andere artikelen, die je creativiteit stimuleren en de aandacht trekken:
Wil jij meer klanten? Ga liever hiervoor als je echte resultaten wilt…
Zo bouw je een naam als autoriteit op
Het waarom en hoe van onderscheidend vermogen
Een glashelder klantprofiel: persona’s maken voor een scherpe focus
Marketingles uit de geschiedenis: een verhaal over hoe jij je persoonlijkheid inzet voor succes
Tags: Copywriting | commerciële tekst
