Pepsodent, de gewoonte van tandenpoetsen

Marketing geschiedenis: tandenpoetsen als gewoonte

Pepsodent tandpasta

Het is begin 1900. Claude Hopkins is marketeer en wil een nieuwe tandpasta, Pepsodent, promoten. Het is echter niet gebruikelijk om aan mondhygiëne te doen in die tijd. Mensen doen weinig tot niets aan mondverzorging. Ze zijn gewend dat ze niet hun hele leven met hun eigen gebit doen en aan een kunstgebit moeten. Rotte tanden worden simpelweg getrokken.
Bij het uitbreken van de Eerst Wereldoorlog melden veel mannen zich om mee te vechten. Velen worden afgekeurd of moeten eerst de problemen met hun slechte tanden oplossen, voordat ze worden gerekruteerd.
Hopkins gelooft in Pepsodent tandpasta en denkt een nieuwe gewoonte te kunnen creëren door zijn campagne te gooien op gezonde tanden.

Een nieuwe gewoonte creëren bij de massa is echter geen sinecure en dat blijkt.

Bewustwording creëren: zwengel de juiste motivatie aan

Claude Hopkins gooit zijn reclamecampagne op tandbederf en de bewustwording dat als je zuinig bent op je tanden, ze langer meegaan. Tot zijn verbijstering slaat zijn campagne helemaal niet aan. Mensen vinden elke dag de tanden moeten poetsen te veel gedoe.

Marketing geschiedenis Pepsodent tandenpoetsen als gewoonteMaar Hopkins geeft het niet op. Hij duikt in de wereld van mondverzorging en vindt een artikel over een laagje dat op de tanden ligt. Een film, die de tanden verkleurt. Tegenwoordig heet die film ‘tandplak.’
Hij beseft dat mensen misschien geen gezond, maar wel een schoon gebit willen. En nog meer… een mooi gebit (keeping up appearances), waarmee je er direct aantrekkelijker uitziet.

Wanneer hij zijn reclamecampagne insteekt vanuit het motief van uiterlijk, slaat deze aan. Verwijder de film door je tanden te poetsen met Pepsodent, en die gelige laag verdwijnt. Witte tanden geven je een aantrekkelijk gezicht.

Het aantal mensen over Amerika dat in de ban is van tandenpoetsen en daarbij Pepsodent gebruikt, groeit met het besef dat hun tanden onderdeel uitmaken van hun verschijning. Binnen een jaar creëert Claus Hopkins met zijn reclamecampagne een nieuwe gewoonte in Amerika. Binnen 10 jaren vind je Pepsodent in 65% van de huishoudens.

Conclusie

Je ziet in de geschiedenis van marketing, dat bewustwording creëren en overtuigen van alle tijden is.

Wil jij bewustwording creëren en een nieuwe gewoonte aanleren bij een groep mensen? Zorg dan dat je de intrinsieke motivatie aanzwengelt. En die ligt niet altijd in de lijn van de redenen die jij hanteert bij het verkopen van een dienst of product. Onderzoek dus voor welke redenen jouw doelgroep een nieuwe gewoonte aanleren wil.

 

 

Blog & contentmarketing, Copywriting | commerciële tekst, Marketing


Esther van Vondel

VERKOPEN BEGINT BIJ JE BOODSCHAP, OMGEZET IN WOORDEN. EN ACTIE OM DIE BOODSCHAP ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN BIJ DE JUISTE MENSEN Neem contact op via 06 54 94 39 62 of info@vanvondeltxt.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Telefoonnummer

06 - 54 94 39 62

E-mailadres

esther@vanvondeltxt.nl

KvK nr. 56469128
btw-nummer NL193104271B01

Algemene Voorwaarden tekst- en contentmarketingbureau Van Vondel txt 

Volg Van Vondel txt op:


Deze website maakt gebruik van cookies, enkel om algemene, niet-persoonsgebonden statistieken bij te houden. Bekijk ook de privacyverklaring.

Gastblogger op:

Frankwatching