coronavirus en ondernemen

Coronavirus en ondernemen. Hoe houd jij je staande?

Het coronavirus zet zijn tentakels in onze maatschappij en ondernemingen en ontregelt ons steeds verder. Ongeacht wat nu goed is en wat niet (heeft niet iedereen zijn waarheid?) hebben we te maken met een nieuwe werkelijkheid. Wij houden niet van verandering en zo’n ommezwaai in denken en handelen vinden we ingewikkeld. Daarom reageren we zo langzaam op elke maatregel. We komen piepend en krakend in beweging. Of tot stilstand. Hoe ga je daarmee om? En hoe zorg je als ondernemer dat het coronavirus je bedrijf niet helemaal wurgt?

Nederland komt tot stilstand

Het is raar om de laatste weken van DWDD mee te maken zonder publiek.
‘Zullen we vanavond een filmpje pakken? Gaan we daarna een glaasje drinken.’
‘Dat kan niet, schat. De bioscoop is dicht.’
Artiesten zien zichzelf opeens thuis zitten. Ingehuurd personeel en bedrijven krijgen het zwaar, nu hun inkomsten plots wegvallen.
Vakanties worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Vliegtuigmaatschappijen laten personeel gaan. Bedrijven kloppen aan bij het UWV voor werktijdverkorting.
Ik heb mijn zoon thuis gehouden van school, nog voordat deze bepaalde dat scholieren met verkoudheidsklachten thuis moesten blijven. Mijn zoon hoestte al dagen, maar er werd lacherig gedaan toen ik een dag eerder had gebeld om te overleggen. Hij mocht gewoon naar school. Een dag later niet meer. Onze werkelijkheid verandert steeds.
‘Ships, nu heb ik je toch een hand gegeven.’
‘Hoe heet moet ik mijn servies nu afwassen? En hoe vaak moet ik deurklinken poetsen? En moet ik elke dag mijn kleding wassen?’

Wat je er ook allemaal van vindt, we hebben echt te maken met een nieuwe wereld. Tijdelijk, maar niemand weet hoe lang ‘tijdelijk’ is momenteel. En dat maakt anticiperen extra moeilijk. Wat is wijsheid?

Mijn reis naar Rome gaat niet door. De organisator knijpt hem, want haar business valt helemaal stil. De eerste opdracht is al naar achteren geschoven bij Van Vondel txt, omdat hun trainingsklassen niet vol raken. Mijn eigen een-op-eentrajecten worden geannuleerd. Nét nu Van Vondel txt lekker groeit! Pffffff…

Als je mij kent, weet je dat ik nooit voor een gat te vangen ben. Ik denk automatisch in oplossingen. Bij alles. En ik ben van eenvoud. Hoe ga jij om met een business die langzaam stilvalt? Of dreigt te vallen? Door het coronavirus of anders. Deze tips zijn gedeeltelijk ook toe te passen in andere situaties. En met dát bijltje heb ik al eens gehakt.

Het coronavirus en ondernemen: hoe blijf je overeind?

Het eerste waar jij als ondernemer aan denkt is: ‘Hoe knoop ik de eindjes aan elkaar, zeker wanneer het coronavirus de boel verder plat gooit?’

Nee, deze tips helpen niet elke onderneming die geraakt wordt door het coronavirus. Haal eruit waar jij wat mee kunt.

Mindset: hoe het coronavirus je onderneming ook helpt

‘Crisis’ is ook ‘kans’ in het Japans.
Laten we ons alsjeblieft geen nieuwe economische crisis aanpraten. Even stilstaan geeft ruimte voor kansen. En om die kansen te zien. En te benutten.
Oh, en voordat jij denkt dat ik gemakkelijk praten heb: ik onderhoud een gezin met 3 tieners in mijn eentje.

Dit is dé tijd om na te gaan hoe je efficiënter werkt. En te ontdekken wat wel en wat niet werkt.

Van nature is mijn glas half leeg. Ik heb een melancholische inslag en zie snel beren op de weg. Ik leerde echter om naar de volle helft te kijken. En om hem in crisistijd verder te vullen.
Gemakkelijk? Nee, maar wel mogelijk.
Laat jij je kop hangen en ben jij slachtoffer van het coronavirus? Of pak jij het virus als kans? Jij bent de ondernemer en werkgever. Jij bepaalt. En geeft het voorbeeld.

‘Zo doen we het altijd’ helpt niet meer in deze situatie. ‘Altijd’ heeft plaats gemaakt voor een nieuwe werkelijkheid immers.

Wat kan online?

Wat een mazzel dat we in het digitale tijdperk leven! Lang leve online!
Daardoor hoeven deze dingen allemaal niet stil te vallen:

 • Overleg plegen en vergaderen kan online via een conference call via Whatsapp video, Skype of Zoom
 • Je trainingen kunnen doorgaan via Zoom of een ander platform, waarmee je je scherm deelt met meerdere mensen en over en weer kunt praten
 • Bouw je klassikale trainingen online. Ikzelf heb een langer traject zelfs in stukken gehakt tot kortere, grotendeels online trajecten. Begeleiding doe ik via Whatsapp en Zoom
 • Je sessies en adviesgesprekken kunnen doorgaan via eenzelfde platform
 • Afspraken met klanten, samenwerkende partners en leveranciers kunnen deels online
 • Ook afspraken met leads kunnen voor nu plaatsvinden op deze manier. Zorg dat je dat doet via beeld. Kijk naar het aantal mensen dat deelneemt en schermen en documenten die gedeeld worden en kies op grond daarvan je platform
 • Werknemers die vanuit huis werken, hebben via het digitale netwerk gemakkelijk toch allerlei communicatielijnen uitstaan
 • Gaat je event niet door? Kijk dan of je een live stream maken kunt. Of bouw je stand op in een ruimte in je bedrijf als de beurs niet doorgaat en maak filmpjes en zorg dat mensen nu via een live stream een demonstratie krijgen en vragen kunnen stellen.

Nee, je hoeft elkaar niet altijd persoonlijk te ontmoeten. Probeer het en kijk goed naar wat best goed tot helemaal prima werkt en wat niet.

Tips voor lange trajecten en discipline bij thuiswerkers

Lange sessies online, zoals een training of VIP-dag, plan je gemakkelijk online via een platform als Zoom.

Hak je sessie in uren: 50 minuten werken, 10 minuten pauze. In deze 10 minuten doet iedereen even iets heel anders, het liefst weg van de werkplek. Even in de benen helpt om de hele dag focus te houden. Online is je aandacht er minder goed bij immers. En zo lang zitten is niet goed voor een mens.

Dit werkt ook om mensen thuis aan het werk te houden. Thuis worden mensen voortdurend afgeleid door privézaken.
Een team dat elke dag de hele dag met elkaar in contact staat als hierboven en hetzelfde schema aanhoudt, krijgt meer voor elkaar: 40 minuten werkt iedereen voor zichzelf (of in een groepje samen), 10 minuten overleg over de voortgang en 10 minuten pauze.

Ik doe mijn VIP-dagen van de Schrijfacademie op deze manier en het werkt. Deelnemers hebben focus, overleggen en stellen hun vragen op een vast tijdstip en houden de energie vast door elk uur even achter hun bureau weg te zijn. Tussen de middag houden we 1 uur pauze.

Waar heb je eindelijk tijd voor?

Normaliter word je als ondernemer opgeslokt door de dagelijkse hectiek. Nu heb je de mogelijkheid om eens stil te staan bij waar jij en je mensen nu eigenlijk mee bezig zijn. En of je op koers vaart. En op welke manier jullie werken. Waar het efficiënter kan. En met meer rendement.

Je hebt eindelijk de tijd om dat ene, nieuwe traject uit te zetten. Onderzoek te doen. Orde op zaken te stellen in achterstallige zaken. Je boek te schrijven. Onderhoud te plegen aan je machines. Er zijn zoveel dingen blijven liggen, die je nu kunt oppakken.

Je hebt eindelijk de ruimte om te werken aan je strategie, je marketing en sales. De website is verouderd, je huisstijl is nog niet op elk platform doorgevoerd, je brochure voldoet allang niet meer. Je hebt tijd om een serie blogs, vlogs of podcasts te produceren. Nieuwsbrieven klaar te zetten. Die training te bouwen. En nu die vakbeurs niet doorgaat, kun je bedenken waar en hoe je de flyers alsnog inzet. Of die aanbieding.
Blijf bouwen en zaaien, ook al die je het nu er nu niet van in en zakt de moed je in de schoenen. Juist nu is het belangrijk, dat je je laat zien en horen.

Loop jij jezelf geregeld voorbij? Dan is dit de tijd om eindelijk even bij te tanken. Ook in je vrije tijd ben je productief: ik durf te wedden dat je op een lumineus, nieuw idee komt, dat je bedrijf nu of na het coronavirus vooruit helpt.

Wat je verder kunt doen in deze nieuwe situatie: doe hier inspiratie op

(Deze lijst wordt voortdurend aangevuld)

Artiesten duiken de geluidsstudio in om nieuwe liedjes te maken. Of kruipen achter de schrijftafel om aan nieuw werk te beginnen.

Restaurants bezorgen het eten, scholen gaan online en instanties passen hun procedures aan om mensen en bedrijven in financieel zwaar weer sneller te bedienen.

Bloemenveilingen blijven met hun bloemen zitten. Ik hoorde op het journaal, dat ze ze weggooien. Volgens mij maak je ouderen, de ziekenhuizen, de zorg, het onderwijs en iedereen die het moeilijk heeft momenteel blij met een een bos bloemen. Sommigen geven hun bloemen weg.

Oud-verpleegkundigen en medisch studenten springen bij in de Zorg. Nee, zij zijn geen ondernemer, maar ze houden ons land mede draaiende. En dat geldt voor meer takken van sport. Ik maak daarom een diepe, diepe buiging voor iedereen die onze maatschappij draaiende houdt: mensen in de Zorg en het Onderwijs, de hulpdiensten, vervoerders, mensen die ons voorzien van voedsel, onze vrijwilligers en initiatiefnemers en onze politici en overheid. Jullie zijn toppers!

Een barista en foodtruck kunnen op een parkeerplaats langs de snelweg staan om vrachtwagenchauffeurs te voorzien van eten en drinken. Deze mensen kunnen niet naar het wegrestaurant.

Het coronavirus en ondernemen gaan zo beter samen dan jij misschien dacht.

Heb jij een tip, die hier nog niet bij staat? Plaats die in een reactie hieronder. Zo helpen we ondernemend en werkend Nederland met zijn allen vooruit.

Het coronavirus heeft grip  op elk bedrijf.
Daarom mag je nu halen en in termijnen of uitgesteld betalen
bij Van Vondel txt
.

Neem contact op over de mogelijkheden.

 


Esther van Vondel

VERKOPEN BEGINT BIJ JE BOODSCHAP, OMGEZET IN WOORDEN. EN ACTIE OM DIE BOODSCHAP ONDER DE AANDACHT TE BRENGEN BIJ DE JUISTE MENSEN Neem contact op via 06 54 94 39 62 of info@vanvondeltxt.nl

Comments (2)

 • Beste Esther,
  Heel mooi geschreven en bid dat deze pandemie snel voorbij gaat. Des te meer, moeten we niet stil blijven staan en proberen creatief te zijn in deze periode. Als ik mag bijvoegen, daarnaast de digitale platform, denk ik dat de telemarketing branche een boost zal krijgen, gezien wij voorlopig geen fysiek kontakt mogen hebben. Hou je goed and let’s flatten the curve!

 • Dank je voor je aanvulling, Lisette.
  De komende maanden leren we misschien een manier van werken, die een nieuwe gewoonte vormt.
  We zullen zien.

  Fijne dag, Lisette!
  Esther van Vondel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Telefoonnummer

06 - 54 94 39 62

E-mailadres

esther@vanvondeltxt.nl

KvK nr. 56469128
btw-nummer NL193104271B01

Algemene Voorwaarden tekst- en contentmarketingbureau Van Vondel txt 

Volg Van Vondel txt op:


Deze website maakt gebruik van cookies, enkel om algemene, niet-persoonsgebonden statistieken bij te houden. Bekijk ook de privacyverklaring.

Gastblogger op:

Frankwatching